Samlivsbrudd og Barna

Kraftig økning av rettsaker om barnefordeling, kunne vi høre i lokalnyhetene på radioen nylig. Spesielt ille var det i Gudbrandsdalen.
Når mennesker gifter seg eller flytter sammen uten å vite forskjell på erotikk og kjærlighet, da er faren stor for at det ender i samlivsbrudd. Eller altså, om foreldrene ikke eier omtanke for sine barn, i rettssalen.

Mon tro hvor mange prosent av samfunnets sosialbudsjett som kan spores tilbake til samlivsbrudd? Mobbing på skolen, barn med lærevansker, ADHD, alkoholproblemer, psykiske lidelser, selvmord. Listen kan gjøres lang.

Men ingen tør ta tak i denne soleklare sammenhengen, – skilsmisse er blitt en hellig ku, fungerer forholdet dårlig, mener mange at det er en soleklar rett å gå fra hverandre. Men barna lider mye mer enn folk er klar over, for dem er det en katastrofe. Så setter samfunnet inn terapeuter i stedet – barn og ungdoms psykiatri, helsesøstre på skolene, barnevern.
Dersom samfunnet hadde lært ungdommen hva ekteskap og familieliv består av, hva det kreves for å bli en god ektefelle, far og mor, hadde vi spart mye av disse lidelsene og utgiftene.
Det har blitt en ond spiral. Fordi så mange hjem fungerer dårlig, lærer barn hat istedet for kjærlighet ved foreldrenes eksempler. Innfør «Samliv» som fag på videregående skole, med temaer som kommunikasjon, konfliktsløsing, planlegging, barneoppdragelse, prioriteringer, familiejus og pengebruk.

Mange foreldre er ikke klar over at når de forteller barna at de ikke lenger er glad i hverandre, betyr det for barnet: «Mamma/ Pappa er ikke glad i meg» Du kan protestere så mye du vil, foreldre som ikke elsker hverandre, elsker heller ikke sine barn slik foreldre plikter!

Ser dere virkelig ikke at dere river istykker barnas trygghet? Barnas to store helter i livet, mamma og pappa, er ikke venner!? Kan katastrofen bli større? Nei.